Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/assurantiesverheecke.be/httpdocs/includes/menu.inc).

Vanaf 1 januari 2020 verplichte rookmelders in Vlaanderen

Rookmelders verplicht in alle Vlaamse woningen vanaf 01/01/2020

Vanaf 1 januari 2020 zijn rookmelders wettelijk verplicht in alle Vlaamse woningen. Een goede zaak want woningbranden eisen in België jaarlijks tientallen levens. Maar hoeveel rookmelders moet u plaatsen en waar? Aan welke criteria moeten ze voldoen? En waar koopt u best deze rookmelders? Ontdek in dit artikel de antwoorden op deze en andere vragen.

Waarom rookmelders plaatsen?

Woningbranden eisen in België elk jaar tientallen mensenlevens. Breekt er ‘s nachts brand uit, dan hebt u maar weinig kans om tijdig wakker te worden. Als u slaapt, ruikt u immers niets. Bovendien verspreidt de rook van een brand zich erg snel en is hij bijzonder verstikkend. Rookmelders zijn dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand.

Waar zijn rookmelders verplicht?

Op dit moment zijn rookmelders in Vlaanderen al verplicht in huurwoningen, nieuwbouwwoningen, woningen waar studenten wonen, woningen die gerenoveerd worden en woningen waarvoor een speciale lening wordt toegekend. Vanaf 1 januari 2020 moeten dus ook woningen waarin de eigenaar zelf woont, beschikken over rookmelders. In Wallonië zijn rookmelders trouwens al langer verplicht. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt de verplichting enkel voor huurwoningen.

Goed om weten: het is de verhuurder die verplicht is om de nodige rookmelders te kopen en te plaatsen in de huurwoning. Kiest hij voor een toestel met vervangbare batterijen, dan moet de huurder wel op tijd de batterijen vervangen.

Waar plaatst u de rookmelders?

Plaats op elke verdieping van uw woning minstens één rookmelder. We raden u aan om rookmelders te installeren in elke ruimte waar u doorheen moet op weg naar buiten, zoals de hal. Verder kunt u ook uw slaapkamers en uw living voorzien van een rookmelder. Ook kelders en zolders die rechtstreeks toegankelijk zijn, moeten minstens één rookmelder hebben.

Belangrijk: hang geen detectoren in de keuken, badkamer of garage, daar is te veel kans op een vals alarm. Een rookmelder in de ruimte waar uw dampkap staat, is wél een goed idee.

Aan welke criteria moeten rookmelders voldoen?

      - Kies voor rookmelders met een testknop.
      - Zowel rookmelders met vervangbare als niet-verbangbare batterijen komen in aanmerking. Maar modellen met niet-vervangbare batterijen en een levensduur van 10 jaar zijn aan te raden
      - De rookmelder moet een CE-markering hebben en voldoen aan de norm NBN en 14604.

U vindt rookmelders in doe-het-zelfwinkels, gespecialiseerde zaken of online webwinkels. Ook sommige gemeentehuizen bieden rookmelders aan.

Hoe plaatst u de rookmelders?

Rookmelders zijn heel eenvoudig zelf te installeren. De meeste toestellen werken op batterijen en hebben een zelfklevende achterzijde. Installeer de rookmelders volgens de voorschriften van de fabrikant. Dat is meestal in het midden van het plafond, op minstens 30 centimeter van de hoek. Zo kan de melder de rook het snelst detecteren.

Hoe onderhoudt u uw rookmelders?

Op de bijgevoegde handleiding leest u hoe u de rookmelders het beste onderhoudt, maar hierbij alvast enkele tips:

      - Stof de rookmelder regelmatig af.
      - Test de rookmelder één keer per maand met een druk op de testknop.
      - Vervang op tijd de batterijen (bij rookmelders met vervangbare batterijen) of de rookmelders zelf (bij rookmelders met niet vervangbare batterijen).

Wat gebeurt er als u géén rookmelders in uw woning plaatst?

Als u geen rookmelders in uw woning plaatst, dan voldoet uw woning niet aan de minimale veiligheids-, gezondheids- en woningkwaliteitsvereisten die de Vlaamse overheid vanaf 2020 oplegt. Verhuurt u een woning zonder rookmelders, dan krijgt u geen conformiteitsattest. Het verhuren van een woning zonder rookmelders is trouwens strafbaar.

 

Bronnen: VIVIUM en Agentschap Wonen Vlaanderen en leefbrandveilig.be
Gepost 30/12/2019

 

 

 

 
Share