Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/assurantiesverheecke.be/httpdocs/includes/menu.inc).

Koudegolf verhoogt kans op waterschade

Het KMI heeft officieel het koudealarm afgekondigd. De verzekeraars waarschuwen de bevolking voor de mogelijke schade aan woningen. Vooral de waterleidingen zijn kwetsbaar, maar ook verstopte dakgoten en insijpeling van het smeltwater via het dak kunnen leiden tot waterschade. Assuralia geeft een aantal praktische tips.

De verzekeraars herinneren zich nog de strenge winter 1996/1997. Tijdens die laatste strenge winter hebben de verzekeraars uit hoofde van de waarborg "waterschade" meer dan 20.000 meldingen genoteerd, voor een gemiddeld bedrag van 1.525 euro, of een totale schadelast die de 32 miljoen euro benadert.
Of het deze keer ook zo’n vaart zal lopen is lang niet duidelijk.
Kwetsbare leidingen
De afgelopen dagen dook het kwik meermaals onder de -5 graden. Een temperatuur die soms volstaat om schade toe te brengen aan waterleidingen, kraantjes of zelfs machines en ketels. Schade aan waterleidinginstallaties komt vooral voor bij plotse vriestemperaturen van –5 graden of lager, maar ook bij langdurige perioden van matige vorst. Vooral installaties met stilstaand water of zeer weinig verbruik zijn kwetsbaar.
Bewoners en eigenaars van weekendhuisjes of tweede verblijfplaatsen waar tijdens de winter geen waterverbruik is, doen er goed aan hun binneninstallatie helemaal te ledigen of voor voldoende verwarming te zorgen, zoals de verzekeringscontracten trouwens voorschrijven.
In de winter is het niet raadzaam een gebouw onverwarmd of met open vensters achter te laten: de laatste strenge winter (1996/1997) heeft aangetoond dat nogal wat studenten hun “kot” in de universiteitssteden hadden verlaten om de eindejaarsfeesten thuis te vieren, zonder hierop te letten.
De woonverzekering dekt diverse vormen van waterschade
De verzekeringspolissen voor woningen bevatten gewoonlijk een onderdeel dat betrekking heeft op waterschade, en waarvan de precieze draagwijdte van de ene maatschappij tot de andere kan variëren. Deze polissen dekken meestal de schade aan goederen die het resultaat is van insijpeling langs het dak, of van een lek of barst in de waterleidingen. De verzekeraar vergoedt dus normaliter de schade aan tapijt, behang, parket, enz. Hij dekt ook de reddingskosten die, zoals de wet en het contract het eisen, gemaakt werden om het schadegeval te voorkomen of er de gevolgen van te beperken.
Verzekerden hebben immers de plicht om zo snel mogelijk de nodige maatregelen te treffen om de kosten te beperken. De verzekering kan, wanneer het contract in deze waarborg voorziet, ook instaan voor de opzoekingskosten, om het lek op te sporen, wat zeer duur kan uitvallen.
Daartegenover staat dat de verzekering een aantal beperkingen kent. Zo betalen de verzekeraars meestal de herstellingen niet terug aan de installatie waar het lek of de barst zich heeft voorgedaan. Zij betalen evenmin schadevergoeding voor gebouwen die bij vriesweer zonder bescherming worden achtergelaten. Het is aanbevolen na te kijken wat de polis hierover vermeldt.
Schade die gedekt is binnen de woningverzekering wordt altijd zeer snel geregeld. De vergoeding volgt binnen de 30 dagen na het afsluiten van de eventuele expertise en het akkoord over het bedrag.
Steeds meer verzekeringsondernemingen bieden bij dergelijke schadegevallen bijstand aan, die kan slaan op dringende herstellingen, tijdig onderkomen, passen op kinderen of bewaken van meubilair; ook hier kunnen de waarborgen variëren naar gelang de polis.

Hoe waterschade vermijden? Zie de preventietips in bijlage of via www.assuralia.be.

Voor de onlineredactie met deze link aub:

 

 

 

Share