Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /var/www/vhosts/assurantiesverheecke.be/httpdocs/includes/menu.inc).

Gaat u (ver)bouwen? Vanaf 01/07/2018 bent u wettelijk beter beschermd

Vanaf juli 2018 moet elke werf onder toezicht van een architect tien jaar lang verplicht verzekerd worden tegen fouten van aannemers en architecten. Die verzekering moet de discriminatie tussen architecten en andere actoren in de bouw wegwerken en bovendien de bouwheer meer bescherming geven bij het bouwen of verbouwen. Confederatie Bouw gaf eerder al aan dat bouwen of renoveren door die verplichting duurder zal worden. Verschillende verzekeraars raden aan om als bouwheer of totaalaannemer één globale polis per werf af te sluiten, waarbij alle aannemers gedekt zijn. Dat zal de prijs drukken en veel problemen voorkomen. De verzekeraars merken dat er heel wat vragen komen naar aanleiding van de nieuwe wet. Hier volgen uitleg en tips over de verplichte polis

Matthias en Isabelle, twee ambitieuze dertigers, verbouwden 5 jaar geleden een bungalow uit de jaren zestig tot een open en zonnig droomhuis. Ondertussen hebben ze van hun huis een echte thuis gemaakt en moet enkel de tuin nog worden aangelegd. Maar vorig jaar ontdekten ze dat hun achtermuur scheuren vertoonde, over de hele lengte. Zowel de buitengevel als de binnenmuur hadden zichtbaar schade. Een vordering werd ingesteld en de rechter stelde dat de aannemer aansprakelijk was. Die had ondertussen echter de boeken neergelegd. Voor Matthias en Isabelle betekende dit dat ze zelf konden opdraaien voor de kosten van de herstelling.

 

Vanaf 1 juli 2018 zullen bouwheren zoals Matthias en Isabelle beter beschermd zijn. Vanaf dan geldt een verplichte tienjarige aansprakelijkheidsverzekering voor aannemers en andere dienstverleners in de bouwsector. Gaat de aannemer toch failliet? Dan kan men toch rekenen op een tussenkomst van de verzekering.

 

DUBBELE DOELSTELLING

Op vraag van minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) werd in het voorjaar van 2017 een wet gestemd met betrekking tot de verplichte verzekering van de tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid van aannemers, architecten en andere dienstverleners in de bouwsector. Het doel van die wet enerzijds het wegwerken van de discriminatie tussen architect en aannemer en anderzijds het bieden van meer bescherming aan de consument.

 

GLOBALE POLIS OF ABONNEMENTSPOLIS

In theorie moet nu dus elke aannemer die betrokken is bij het bouwproces – van de ruwbouwaannemer over de dakwerker tot de aannemer die ramen en deuren plaatst – verzekerd zijn. Niet zo eenvoudig voor de bouwheer, want als er een probleem opduikt, moet die nagaan welke verzekering kan aangesproken worden. Dit kan natuurlijk al snel voor heel wat chaos zorgen.
Bij een bouw of verbouwing komen al snel een tiental aannemers kijken. Hebben die allemaal een aparte aansprakelijkheidsverzekering, dan zit je binnen de kortste keren met verschillende experts als er iets mis gaat. Daarom stellen een aantal verzekeraars een globale verzekering per werf voor die door de totaalaannemer of bouwheer wordt afgesloten. Alle aannemers zijn dan gedekt door een polis.
Dat de bouwheer een aansprakelijkheidsverzekering afsluit die eigenlijk voor de aannemers is bedoeld, lijkt op het eerste gezicht niet erg logisch. Maar als de aannemers elk apart een verzekering zouden moeten afsluiten, zou die meerkost hoe dan ook doorgerekend worden in iedere factuur. 

Geert en Hans hadden al lange tijd plannen om zelf te bouwen en namen enkele jaren geleden de beslissing om eindelijk de stap te zetten. Toen ze al een tijdje in hun huis waren ingetrokken merkte ze dat de vloerplaat van de badkamer op de eerste verdieping begon door te buigen. Er was duidelijk iets mis met de stabiliteit. De rechter oordeelde dat zowel de architect als de aannemer aansprakelijk waren. Gelukkig had niet enkel de architect een verzekering, maar was de aannemer ook verzekerd. Geert en Hans konden erop rekenen dat de schade zou hersteld worden, of toch ten minste vergoed. Maar dat zou uiteindelijk een proces van lange adem worden. De verzekering van de architect en de verzekering van de aannemer zaten bij verschillende verzekeraars. Na de nodige discussies en administratie zal het koppel uiteindelijk kunnen rekenen op een tussenkomst van de verzekering.

Dat bouwen of verbouwen door de verplichte verzekering duurder zal worden, staat buiten kijf. Ook Confederatie Bouw drukte haar bezorgdheid hierover al uit. Maar door zelf een globale werfverzekering af te sluiten waarbij alle aannemers gedekt zijn, kan de bouwheer de oplopende verzekeringskosten vermijden en is hij beter beschermd als er iets misloopt tijdens of na de werken. Bovendien bieden de meeste verzekeraars ook een formule specifiek voor het eigen werk van de aannemer aan. Wanneer een aannemer op meerdere (eenvormige) werven per jaar actief is kan hij ervoor kiezen een abonnementspolis af te sluiten of een polis per werf.

 

VOORWAARDEN

Aan de verplichte verzekering zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Het moet gaan om werken aan woningen of appartementen waar de tussenkomst van een architect vereist is. En de verzekering geldt enkel voor schadegevallen aan de gesloten ruwbouw, dus voor risico’s verbonden aan de stabiliteit, soliditeit en waterdichtheid van de woning. Wettelijk is per schadegeval een tegemoetkoming voorzien, afhankelijk van de waarde van het gebouw, tot maximum 500.000 euro. De tegemoetkoming zal berekend worden op de volledig afgewerkte woning.

 

Vragen ? Contacteer ons : stuur een mail, bel of kom bij ons op gesprek.

 

Bron : http://www.bzb-fedafin.be/bzb/uploads/MOMENTUM%20MAART%202018_LR.pdf

 

Share